Als dit bericht niet goed weergegeven wordt, klik dan hier.

20 januari 2016

Lezingprogramma Fiets en Wandelbeurs boordevol inspiratie

Van Spaanse 'groene wegen' tot zanderige paden in Namibië en Noorse pelgrimsroutes. Het lezing- en workshopprogramma van de 12e Fiets en Wandelbeurs neemt je mee naar tientallen inspirerende bestemmingen.

 

In zes lezingzalen en de Juliana Foyer in Jaarbeurs Utrecht staan op 20 en 21 februari in totaal zo'n tachtig presentaties op het programma. Keuze te over dus voor wie op zoek is naar bestemmingen ver weg of dichtbij. Naast avontuurlijke reisverhalen komen in twaalf workshops praktische onderwerpen aan bod als 'wat gaat er in mijn rugzak?', 'koudweerkamperen', 'pech onderweg' en 'outdoorfotografie'.

Viva Espaňa!

Zaal 1 staat overwegend in het teken van themaland Spanje, dat meer te bieden heeft dan alleen 'zon en zee'. Emma en Willem Joling vertellen er over de Vías Verdes, de 'groene wegen' midden in de natuur over voormalige spoorlijnen. Liedeke van Leeuwen, Sam Garret en Raymond Koome zoeken het in hun lezingen hogerop: de Pyreneeën. Ze traden er in de voetsporen van de Katharen, 'ketters' die in dit woeste berggebied aan de inquisitie probeerden te ontsnappen. Routinier Clemens Sweerman geeft onder meer een doorkijkje op de Santiago-fietsroutes en fietsjournalist Bert Sitters vertelt over de Zilverroute.

Frank van Rijn

Globetrotter Frank van Rijn dwaalde door de woestijnachtige landschappen van Namibië. Hij omschrijft zijn trip als 'een fietsreis in de regentijd door een land waar het zelden regent'. Met zijn kenmerkende humor schetst hij het landschap en zijn belevenissen: duizenden jaren oude rotstekeningen, giraffes, olifanten, leeuwen en… een konijn. De fietsreiziger presenteert op de beurs ook zijn nieuwe boek: 'De hanen van de koning', over een reis door Thailand, Laos en Cambodja.

Pelgrimsroutes

Ria Warmerdam koos voor een Scandinavische setting met het Olavspad, een Noorse pelgrimsroute tussen Oslo en Trondheim. De laatstgenoemde stad was in de middeleeuwen net zo'n belangrijk bedevaartsoord als Rome, Jeruzalem en Santiago. Volgens Warmerdam biedt het Olavspad 643 prachtige wandelkilometers, die nog niet ontdekt zijn door de massa. De Via Francigena of Frankenroute naar Rome is het onderwerp van Cor Kuyvenhovens lezing, Riet van Laake & Guus Wesselink onderzochten een pelgrimstocht uit de DDR-tijd: de Ökumenischer Pilgerweg der Gerechtigkeit und des Friedens door Saksen en Thüringen.

Alpe Adria met kids

Betekenen kinderen het einde van je fietscarrière? Volgens Aafke en Rien Bregman niet. Ze reden met hun drie kinderen de Alpe Adria Radweg, die in 2015 de eretitel 'Fietsroute van het Jaar' kreeg toebedeeld. Een traject van het Oostenrijkse Salzburg dwars door de Alpen naar de Adriatische Kust in Italië. Soms was het met 5 km/u bergop en vervolgens met 46 km/u weer naar beneden. Maar ook was de Alpe Adria 'een feest van variatie'.

 

Spanje, Alpen, Noorwegen, Namibië, Arizona, China, Panama, Schotland: het is maar een kleine greep uit het lezingaanbod. Kijk voor de overige lezingen, de tijden en de zalen op: www.fietsenwandelbeurs.nl.

 

De Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht (20-21 februari 2016) is de grootste beurs in Europa voor fietsers en wandelaars. Het evenement betekent de start van het nieuwe fiets- en wandelseizoen. Ook vindt daar de aftrap plaats van de landelijke publiciteitscampagne voor Meimaand Fietsmaand.

Niet voor publicatie:

Bijgevoegde foto's zijn vrij voor gebruik in relatie tot dit persbericht. Voor de foto's in hoge resolutie: Alpe Adria, Frank van Rijn, Vías Verdes Zuniga, Via Verde Tortosa

 

Voor meer informatie over dit persbericht:

Stefan Maas, pers & publiciteit Fiets en Wandelbeurs Nederland,
E pers@fietsenwandelbeurs.nl
T 020 - 368 15 47 
 

 

Bijlagen
alpe_adria_met_kids.jpg
c_ward_van_loock_via_verde_tortosa.jpg
frankvanrijn.jpg
vias_verdes_zuniga_.jpg