Lees dit online.

Eén weekend, drie beurzen
 
De Fiets en Wandelbeurs verhuist van Antwerpen naar Gent. Maar dat is niet de enige wijziging. Met e-bike Challenge en Mount Expo erbij krijgt de bezoeker drie beurzen voor de prijs van één.
 
Fiets en Wandelbeurs
Tijdens haar zesde editie op zaterdag 18 en zondag 19 februari in Flanders Expo presenteert de Fiets en Wandelbeurs als vanouds verrassende bestemmingen, uitdagende routes, stevige wandelschoenen en dito trekkersfietsen. Voeg daarbij een uitgebreide portie lezingenen workshops en een volgende tocht of vakantie plannen kan niet mislukken. Wat de Fiets en Wandelbeurs uniek maakt is de mix van 'exposanten' met 'informanten'. Exposanten zijn professionals uit de toeristische sector, de reissector en de fiets- en outdoorwereld. Informanten zijn doorwinterde wandelaars en fietsers die de bezoeker graag in alle onafhankelijkheid over hun tochten vertellen. Een andere blikvanger zijn de grote testparcoursen waarop stads- en trekkersfietsen, plooi- en bakfietsen, mountainbikes en tandems kunnen getest worden. En natuurlijk hebben ook de kids hun eigen fietsparcours.
 
To e-bike or not to e-bike?
De elektrische fiets is in opmars en zal ongetwijfeld een sleutelrol vervullen in de noodzakelijke transitie naar een duurzame mobiliteit. Tijdens e-bike Challenge presenteren fietsfabrikanten hun elektrische modellen en krijgen bezoekers een unieke kans om een e-bike, een e-mountainbike of zelfs een speed pedelec te testen. Elk op een gescheiden parcours, veiligheid voor alles.
 
Mount Expo
Tenslotte is er nu ook Mount Expo, de beurs voor bergfanaten. Van bergwandelen tot klimmen en alpinisme, van infostands en materiaal tot inspirerende lezingen en workshops, de Klim- en Bergsportfederatie staat garant voor een sterk programma.  
 
Regio's in de kijker
Terug naar de Fiets en Wandelbeurs. Ook dit jaar hebben we twee regio's in de kijker. Om te beginnen Wallonië, dat zich verder opwerpt als fietsbestemming, met steeds meer knooppuntennetwerken en met de Maasfietsroute en de Vennbahn als paradepaardjes. En daarnaast West-Vlaanderen, dat zijn knooppuntennetwerk een flinke update heeft gegeven. Met 600 km nieuwe routes, 1045 knooppunten en 20.000 bordjes kan je nog moeilijk verdwalen.
 
Lezingen en workshops
Compostela, Lapland of GR 5, wandelaars op zoek naar inspiratie vinden ongetwijfeld de weg naar een lezingzaal. Hetzelfde geldt voor fietsers: van Toscane tot de Himalaya, het programma bestrijkt de halve wereld. Daarnaast zijn er meer praktische workshops met onderwerpen als 'wat gaat er in mijn rugzak?', 'hoe gebruik ik een gps?' of 'hoe herstel ik onderweg mijn fiets?'. Bekijk hier het volledige programma. Daarnaast zitten op de wandel- en de fietsinfomarkt tientallen vrijwilligers klaar om belangeloos vragen van bezoekers te beantwoorden. Onder het motto: niet álles is op Google te vinden.
 
Wandel- en Fietsroute van het Jaar
Ook dit jaar bekronen we opnieuw een Fietsroute en een Wandelroute van het Jaar. De fietstrofee wordt uitgereikt op de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht (11-12 februari). Niet minder dan zes routes heeft onze jury getest: in België, Nederland, Frankrijk, Spanje en Oostenrijk. Voor de Wandelroute van het Jaar blijven twee genomineerden over: het vernieuwde Belgische traject van GR 12 en het Groot-Frieslandpad. De trofee wordt uitgereikt tijdens de beurs in Gent op zaterdag 18 februari om 13u.
 
Een ticket voor één van de beurzen geeft gratis toegang tot de andere twee.
Info: www.fietsenwandelbeurs.be, www.ebikechallenge.be, www.mountexpo.be.
 
Half februari volgt nog een mailing met specifieke informatie over accreditatie en toegang tot de beurs voor pers.
 
De Fiets en Wandelbeurs in Nederland en België, samen goed voor 35.000 bezoekers, is de grootste beurs in Europa voor fietsers en wandelaars. Het evenement biedt een compleet programma met arrangementen, informatiemarkten, outdoormateriaal en lezingen en workshops.
 
Perscontact:
Voor België: Peter Cristiaensen, peter@fietsenwandelbeurs.com, + 32 496 606553
Voor Nederland: Stefan Maas, stefan@fietsenwandelbeurs.com, + 31 6 57164211