Lees dit online.

logo ibtc
 

20 januari 2022

 

IBTC 2022: Een mooie toekomst gloort voor het fietstoerisme 


Steeds meer regio’s en landen zetten in op het fietstoerisme. Overal in Europa zijn er nieuwe projecten en initiatieven die duurzame vormen van recreatie en mobiliteit ruim baan geven. En deze projecten zullen in de toekomst alleen maar in aantal toenemen.

 

Die positieve conclusie kon je trekken na afloop van de tweedaagse International Bicycle Tourism Conference (IBTC). Het was inmiddels de derde editie van het event, dat evenals vorig jaar online plaatsvond vanwege de coronapandemie. Ruim honderd professionals op het gebied van fietstoerisme, fietsinfrastructuur, fietsbeleid en media logden in op het eventplatform om de 9 keynotes en 7 roundtables te volgen.

Impact corona op het fietsen

Evenals op de vorige IBTC-editie, kwam de impact van de coronapandemie op het fietsen naar voren. De eerste besmettingsgolven hadden in 2020 een enorme boost gegeven aan het fietsgebruik in Europa. En dit heeft ook een effect gehad op de fietsinfrastructuur. Herbert Tiemens, beleidsadviseur van de gemeente Utrecht, zag afgelopen zomer tijdens zijn fietstocht naar de conferentie Velo-city in Lissabon tal van nieuwe fietspaden in grote steden, die in veel gevallen een permanent karakter krijgen.

Bikepacken in Finland

Finland was dit keer nadrukkelijk aanwezig in het IBTC-programma. Het land speelt in op de trend van het bikepacken, waarbij fietsers avontuurlijke, meerdaagse tochten maken door de natuur. Dit gebeurt veelal met mountainbikes over onverharde paden. In het zuidwesten van het land is inmiddels een netwerk aan trails gerealiseerd en in de komende jaren volgen trails in het deel boven de poolcirkel.

Ambitieuze plannen van Luxemburg

François Bausch, minister van Mobiliteit en Openbare Werken, en Lex Delles, minister van Toerisme, presenteerden het ambitieuze fietsbeleid van het Groothertogdom Luxemburg. Zo wordt het aantal kilometers aan fietspaden volgens de planning verdubbeld van ruim 600 naar ruim 1.000 km en komen er zelfs fietssnelwegen tussen enkele grote steden. Uitstekende bewegwijzering, gratis openbaar vervoer, faciliteiten als reparatiestations onderweg: alles wijst erop dat het land binnen enkele jaren een waar fietswalhalla is.

Projecten in Denemarken en Vlaanderen

Nieuws was er ook uit Denemarken, dat een landelijk routenetwerk gaat uitrollen voor fietsers en wandelaars. Marco Berends, een Nederlander die in Denemarken woont, is nauw betrokken bij de opzet daarvan en gaf de IBTC-gangers een update over de status van dit grootschalige project. Johan Vanswijgenhoven van Toerisme Vlaanderen vertelde in zijn keynote over de nieuwe icoonfietsroutes. Het gaat daarbij om 9 thematische routes, die onderling met elkaar verbonden zijn. Met deze routes wil Vlaanderen zich in de komende jaren internationaal als fietsbestemming profileren.

 

Voor meer informatie: Ibtconference.com.
 

 

 

Noot voor de redactie: Voor meer informatie, bel of mail Stefan Maas (Pers & Publiciteit): M +31 (0)6 57 16 42 11, press@hicle-events.com. Bijgevoegde foto kan vrij gebruikt worden in relatie tot dit bericht: Bikepacken in Finland (creditvermelding: ©Taneli Roininen).

footer ibtc
     
 
Bijlagen
roininen_cycling.jpg