Iedereen kan zijn of haar favoriete route voordragen bij twee jury’s van ervaren fietsers en wandelaars.

Lees dit online.

header persbericht fietsen
 

24 november 2020

 

Vier genomineerden voor de Fietsroute van het Jaar 2021

Een deel van de Iron Curtain Trail (A-CZ-SK), de LF Kustroute (NL), de Oranjefietsroute (D-NL) en de LF Zuiderzeeroute (NL) zijn genomineerd voor de uitverkiezing van de Fietsroute van het Jaar 2021. De uitreiking van de bijbehorende trofee is op 19 februari, tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht.


De uitverkiezing heeft plaats in een tijd dat de belangstelling voor het fietsen groter is dan ooit. Mede als gevolg van de coronacrisis gingen veel Nederlanders met de tweewieler op pad. Fietsen is niet alleen een duurzame en veilige activiteit, maar past ook bij een gezondere levensstijl.


Al deze fietsliefhebbers zijn natuurlijk op zoek naar mooie routes. Het doel van de Fietsroute van het Jaar-uitverkiezing is om overheden en andere organisaties te stimuleren om kwalitatief goede routes uit te zetten. De jury let daarbij onder meer op bewegwijzering, wegdek, voorzieningen onderweg en aantrekkelijkheid van de omgeving. In aanmerking voor de 2021-verkiezing kwamen routes die tussen september 2019 en medio september 2020 zijn gerealiseerd of ingrijpend zijn vernieuwd.

 

Genomineerden Fietsroute van het Jaar 2021

– in alfabetische volgorde –

 

Iron Curtain Trail,van Gmünd naar Bratislava (420 km)
Oostenrijk/Tsjechië/Slowakije

 

Dit deel van de Iron Curtain Trail voert je langs beide zijden van het IJzeren Gordijn. Je fietst langs de restanten van de versperringen en de gebieden die verlaten moesten worden. De landschappen zijn wisselend, door bossen, langs wijngaarden en landbouwpercelen, wetlands en rivieren. Vaak ga je over goede fietspaden of rustige wegen. Je passeert diverse Tsjechische stadjes die de laatste tien jaar schitterend in oude luister zijn hersteld. Indrukwekkend is het IJzeren Gordijn Monument bij het samenvloeien van de rivieren March en Donau. De oude stad Bratislava is een heerlijk einde van deze tocht, die onderdeel is van de 10.000 kilometer lange Iron Curtain Trail. Vanuit drie landen is samengewerkt in een Euregio Project om de route te realiseren. Dit project is een mooi voorbeeld voor andere delen van de Iron Curtain Trail.


Niederoesterreich.at

 

LF Kustroute, Nederlands deel (610 km)
Van Cadzand naar Bad Nieuweschans

 

De Kustroute is een combinatie van de voormalige Noordzeeroute LF1 en de Waddenzeeroute LF10. Er zijn niet alleen nieuwe bordjes geplaatst, maar de route is in 2020 ook over in totaal 152 km geheel vernieuwd. Dit heeft de aantrekkelijkheid ervan versterkt. De fietser krijgt een goed beeld van het Zwin, de zeewering van Zeeuws-Vlaanderen, de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden, de Maasvlakte, het duinlandschap en de Waddenkust met het spel van eb en vloed tussen de kwelders. Onderweg passeer je tal van mondaine en knusse badplaatsen, vissershavens en stadjes met een verhaal. De Deltawerken, Afsluitdijk en kustverstevigingen, maar ook de oude terpen en wierden met kolossale kerken, geven een duidelijke indruk van de eeuwenoude strijd tegen het water.


Lfkustroute.nl

 

Oranjefietsroute, van Apeldoorn naar Moers (225 km)
Nederland en Duitsland

 

De Oranjefietsroute volgt van Apeldoorn tot Moers de sporen die het koningshuis Oranje-Nassau in de Nederlands-Duitse grensstreek heeft achtergelaten. Ze sluit aan op de al in 2013 gelanceerde Oranjefietsroute van het Duitse Lingen naar Apeldoorn en is apart bewegwijzerd langs de fietsknooppunten. De aanleg van de ‘Oranier-Fahrradroute’ zorgde in de Duitse grensregio voor het verder uitrollen van het fietsknooppuntennetwerk. Onderweg getuigen Paleis ’t Loo, Kasteel Huis ten Bergh in ‘s-Heerenberg, Hanzestad Doesburg, de Zwanenburcht in Kleef, het grafmonument van Johan Maurits van Nassau-Siegen, het stadje Rheinberg, het pittoreske Orsoy en het kasteelpark in Moers van de roemrijke geschiedenis van de Oranjes.


Oranjefietsroute.nl

 

LF Zuiderzeeroute (440 km)
Nederland

 

De route om de voormalige Zuiderzee is vernieuwd. Ze bestond eerst uit een combinatie van de LF21, LF22 en LF23, maar die delen zijn nu samengevoegd tot één route en bewegwijzerd met de zogeheten icoonbordjes. Van de in totaal 440 km, is 95 km geheel vernieuwd. De vernieuwde delen door het oude Zuiderzeestadje Vollenhove en via het voormalige Zuiderzee-eiland Schokland voegen een dimensie toe. Onderweg op de Zuiderzeeroute passeer je tal van vissersplaatsjes, leer je meer over de watersnoodrampen en herleven de tijden van de Hanze en VOC.


Lfzuiderzeeroute.nl

 

De leden van de jury zijn:
Jessica de Korte
Luc Oteman
Bert Sitters (voorzitter)

 

 

 

Noot voor de redactie: Voor meer informatie over dit persbericht, bel of mail Stefan Maas (Pers & Publiciteit): M +31 (0)6 57 16 42 11, press@hicle-events.com. Bijgevoegde foto's kunnen vrij gebruikt worden in relatie tot dit bericht. De foto-credit staat in de naam van de foto. Kijk op de perssite van de beurs voor meer beelden op hoge resolutie.

     
 
Bijlagen
iron_curtain_trail__restant_van_het_ijzeren_gordijn___luc_oteman.jpg
kustroute_den_helder___jessica_de_korte.jpg
oranjefietsroute__kasteel_huis_bergh___luc_oteman.jpg
zuideerzeeroute_oud_kraggenburg___luc_oteman.jpg